Post by Val on Jul 9, 2007 14:34:43 GMT 1
S'hoa 07:1:31:21:42
A világ második legintelligensebb számítógépe békésen szunyókált délutáni rajzfilmje után.
Annyit hozzá kell még tenni, hogy délutánjait nem a megszokott rend szerint számolta, hanem délután mindig akkor volt, amikor rajzfilmet nézett. Pár évezredig nézett egy-egy csatornát, és amikor megunta, úgy határozott, este van, és elaludt, pár évezredre. Amikor felkelt, ismét pár évezredig leellenõrizte a rendszereit, majd mikor végzett, elkezdte a következõ délutáni rajzfilmnézést.
- Hé! Hahó! Jó reggelt! - kiabált egy,a számítógépnél sokkal kisebb egyén, egy nála még kisebb, és egy még annál is kisebb egyén társaságában - Ébresztõ!
A világ második legintelligensebb számítógépe lassan pislogott egy párat. Illetve a szemeiként funkcionáló ledek kezdtek el pislogni, majd felgyúltak.
- Már is reggel van? - kérdezte. Világos volt, ami azt jelenti, hogy a kiabáló alak pont jókor keltette. Az nem is zavarta, hogy alvása során szinte minden második általa számontartott pillanatban világos van. Felmorajlott, és elkezdte ellenõrizni a rendszereit.
- Zaphod Beeblebrox vagyok, és lenne egy kérdésem! - kiáltozta a valaki lentrõl.
A zümmögés abbamaradt.
- Várj egy picit, még leellenõrzöm a rendszereimet.
- Jó, csak siess!
- Készen vagy már? - kiáltott fel Zaphod másfél óra múlva.
A zümmögés ismét abbamaradt.
- A rendszerek ellenõrzésének 0.000003422%-a kész. - válaszolta a számítógép, és folytatta megkezdett munkáját.
Beeblebrox hátrébb lépett, és felsóhajtott.
- Azt hiszem, ez eltart majd egy ideig. - válaszolta.
Kis gondolkodás után Tibbo ki is nyögte, meddig.
- Úgy ötezer évig.
Közelebb lépett, és megpróbálkozott õ is.
- Hé, nem lehetne ezt a folyamatot átugrani?
- Átugrani? Lehet, hogy hogy valamely részprogramom meghibásodott, és ezáltal a futtatás során hiba lép fel. Nem hagyhatom ki.
- És ha... véletlenül az ellenõrzõ rendszerben van a hiba?
- Az lehetetlen. Az ellenõrzõ rendszerem tökéletes, és a mentõprogramom akármikor be tudja helyezni a bootlemezt a megfelelõ meghajtóba.
- És ha elromlik egy meghajtó?
- Több van belõle, és külön ellenõrzõ rendszerrel rendelkezik.
- És ha... elfelejted, hogy hol a bootlemez?
- Bele van égetve a memóriámba, több különbözõ helyre, különbözõ anyagokba, különbözõ módokon, hogy hátul, a vörös panel mögött.
Tibbo intett, S'hoa pedig eltûnt. Meglepõen gyors sebességgel.
- És mit tennél, ha nem lenne megy egyszercsak a bootlemez?
- Nem veszhet el. Automata védelme van.
Öt másodperc múlva robbanás hallatszott, S'hoa pedig megjelent, a kezében egy homokbarna floppyval.
- Most válaszolsz Zaphod barátunk kérdésére, vagy pedig búcsút mondhatsz a bootlemezednek.
- Úgy tudjuk, Skygo Ace padawan itt tartózkodik a bolygón. Hol találjuk pontosan? - tette fel a kérdést Zaphod.
A számítógép késlekedés nélkül válaszolt.
- A Jedi Nagytemplomban.
Tibbo és S'hoa felkapta a fejét. Erre nem számítottak.
- A Jedi Nagytemplomban? - kérdezett vissza a Galaxis elnöke - Az nem ezen a bolygón van.
- Skgo Ace padawan sem. - válaszolta a számítógép.
- De akkor... mégis ki volt az az idióta, aki ezt mondta nekünk? - fordult társaihoz Beeblebrox.
Tibbo és S'hoa arcán erõltetett vigyor húzódott el, és lazán integettek.
- Mielõtt félreértenéd a helyzetet, - magyarázott Tibbo, miközben siettek vissza az ûrhajóhoz - foggalmunk se volt, hogy Sky nincs itt fel se merült bennünk.
- Jó, de hogy merült fel bennetek, hogy a Magrateán van?
- Nem tudom... S'hoa mondta.
Zaphod hirtelen megfordult, és visszaindult.
- Most meg hova mész?! - kiáltotta utána Tibbo.
- Miért lett S'hoából emo? - kérdezte az elnök, újból megzavarva a számítógép munkafolyamatait. Az már nem nagyon zavartatta magát, rögtön válaszolt.
- Sajnos ezt nem tudom megmondani.
- AKkor mi a fenének vagy te a világ második legokosabb számítógépe?! - ordította Tibbo, akit már nagyon idegesített, hogy Zaphod és a számítógép jól elvannak, neki pedig összevissza kell rohangálnia.
- Erre csak a világ legokosabb számítógépe tudja a megoldást.
- És az hol van? - kérdezte Zaphod.
- Nem tudom. Kérdezzétek meg Szlartibartfasztot. Õ tervezte meg az egereknek.
- A kit? - nézett nagyot Tibbo.
- Szlartibartfasztot.
- És õ hol, van?
- Én tudom. - mondta Zaphod - Itt a közelben. Gyertek.
- És most... melyik? - kérdezte Tibbo, körbenézve a három kapun. Zaphod forgolódott, S'hoa pedig az egyik oldalnál sündörgött, és a feliratokat bámulta.
- Ezaz. - szólalt meg, megnyomott egy gombot, és a hengerben hirtelen elkezdett forogni a levegõ.
Tibbo furcsa arcal ment el mellette.
- A második neved véletlenül nem Erasia? - kérdezte, majd Zaphod után vetette magát a kapuba.
- A számítógépet? De emlékszem. Valahova a Coruscant Rendszerbe. - mondta Szlartibartfaszt, miközben átszáguldottak a bolygók tervezõszalonján - A pontos koordinátákra már nem emlékszem, de ha akarjátok, megkereshetem. Talán egy hét alatt meg is van.
- Csak sajnos nekünk nincs egy hetünk, Szlart. - válaszolta Zaphod - Körülbelüli helyet nem tudsz?
- Hmmm... Azt hiszem a Coruscant mellett lesz valahol. A közelében, úgy 90 millió kilóméterre.
- Már ezzel is segítettél, kössz.
- Ugye azért még meglátogattok majd?
- Persze, mindenképp. Feltéve, ha életben leszünk még.
- Tehát most hova megyünk? - kérdezte Tibbo.
- Coruscantra, a Jedi Nagytemplomba. - válaszolta Zaphod, aki úgy látszik felvette a vezetõ szerepét.[/quote]
A világ második legintelligensebb számítógépe békésen szunyókált délutáni rajzfilmje után.
Annyit hozzá kell még tenni, hogy délutánjait nem a megszokott rend szerint számolta, hanem délután mindig akkor volt, amikor rajzfilmet nézett. Pár évezredig nézett egy-egy csatornát, és amikor megunta, úgy határozott, este van, és elaludt, pár évezredre. Amikor felkelt, ismét pár évezredig leellenõrizte a rendszereit, majd mikor végzett, elkezdte a következõ délutáni rajzfilmnézést.
- Hé! Hahó! Jó reggelt! - kiabált egy,a számítógépnél sokkal kisebb egyén, egy nála még kisebb, és egy még annál is kisebb egyén társaságában - Ébresztõ!
A világ második legintelligensebb számítógépe lassan pislogott egy párat. Illetve a szemeiként funkcionáló ledek kezdtek el pislogni, majd felgyúltak.
- Már is reggel van? - kérdezte. Világos volt, ami azt jelenti, hogy a kiabáló alak pont jókor keltette. Az nem is zavarta, hogy alvása során szinte minden második általa számontartott pillanatban világos van. Felmorajlott, és elkezdte ellenõrizni a rendszereit.
- Zaphod Beeblebrox vagyok, és lenne egy kérdésem! - kiáltozta a valaki lentrõl.
A zümmögés abbamaradt.
- Várj egy picit, még leellenõrzöm a rendszereimet.
- Jó, csak siess!
- Készen vagy már? - kiáltott fel Zaphod másfél óra múlva.
A zümmögés ismét abbamaradt.
- A rendszerek ellenõrzésének 0.000003422%-a kész. - válaszolta a számítógép, és folytatta megkezdett munkáját.
Beeblebrox hátrébb lépett, és felsóhajtott.
- Azt hiszem, ez eltart majd egy ideig. - válaszolta.
Kis gondolkodás után Tibbo ki is nyögte, meddig.
- Úgy ötezer évig.
Közelebb lépett, és megpróbálkozott õ is.
- Hé, nem lehetne ezt a folyamatot átugrani?
- Átugrani? Lehet, hogy hogy valamely részprogramom meghibásodott, és ezáltal a futtatás során hiba lép fel. Nem hagyhatom ki.
- És ha... véletlenül az ellenõrzõ rendszerben van a hiba?
- Az lehetetlen. Az ellenõrzõ rendszerem tökéletes, és a mentõprogramom akármikor be tudja helyezni a bootlemezt a megfelelõ meghajtóba.
- És ha elromlik egy meghajtó?
- Több van belõle, és külön ellenõrzõ rendszerrel rendelkezik.
- És ha... elfelejted, hogy hol a bootlemez?
- Bele van égetve a memóriámba, több különbözõ helyre, különbözõ anyagokba, különbözõ módokon, hogy hátul, a vörös panel mögött.
Tibbo intett, S'hoa pedig eltûnt. Meglepõen gyors sebességgel.
- És mit tennél, ha nem lenne megy egyszercsak a bootlemez?
- Nem veszhet el. Automata védelme van.
Öt másodperc múlva robbanás hallatszott, S'hoa pedig megjelent, a kezében egy homokbarna floppyval.
- Most válaszolsz Zaphod barátunk kérdésére, vagy pedig búcsút mondhatsz a bootlemezednek.
- Úgy tudjuk, Skygo Ace padawan itt tartózkodik a bolygón. Hol találjuk pontosan? - tette fel a kérdést Zaphod.
A számítógép késlekedés nélkül válaszolt.
- A Jedi Nagytemplomban.
Tibbo és S'hoa felkapta a fejét. Erre nem számítottak.
- A Jedi Nagytemplomban? - kérdezett vissza a Galaxis elnöke - Az nem ezen a bolygón van.
- Skgo Ace padawan sem. - válaszolta a számítógép.
- De akkor... mégis ki volt az az idióta, aki ezt mondta nekünk? - fordult társaihoz Beeblebrox.
Tibbo és S'hoa arcán erõltetett vigyor húzódott el, és lazán integettek.
- Mielõtt félreértenéd a helyzetet, - magyarázott Tibbo, miközben siettek vissza az ûrhajóhoz - foggalmunk se volt, hogy Sky nincs itt fel se merült bennünk.
- Jó, de hogy merült fel bennetek, hogy a Magrateán van?
- Nem tudom... S'hoa mondta.
Zaphod hirtelen megfordult, és visszaindult.
- Most meg hova mész?! - kiáltotta utána Tibbo.
- Miért lett S'hoából emo? - kérdezte az elnök, újból megzavarva a számítógép munkafolyamatait. Az már nem nagyon zavartatta magát, rögtön válaszolt.
- Sajnos ezt nem tudom megmondani.
- AKkor mi a fenének vagy te a világ második legokosabb számítógépe?! - ordította Tibbo, akit már nagyon idegesített, hogy Zaphod és a számítógép jól elvannak, neki pedig összevissza kell rohangálnia.
- Erre csak a világ legokosabb számítógépe tudja a megoldást.
- És az hol van? - kérdezte Zaphod.
- Nem tudom. Kérdezzétek meg Szlartibartfasztot. Õ tervezte meg az egereknek.
- A kit? - nézett nagyot Tibbo.
- Szlartibartfasztot.
- És õ hol, van?
- Én tudom. - mondta Zaphod - Itt a közelben. Gyertek.
- És most... melyik? - kérdezte Tibbo, körbenézve a három kapun. Zaphod forgolódott, S'hoa pedig az egyik oldalnál sündörgött, és a feliratokat bámulta.
- Ezaz. - szólalt meg, megnyomott egy gombot, és a hengerben hirtelen elkezdett forogni a levegõ.
Tibbo furcsa arcal ment el mellette.
- A második neved véletlenül nem Erasia? - kérdezte, majd Zaphod után vetette magát a kapuba.
- A számítógépet? De emlékszem. Valahova a Coruscant Rendszerbe. - mondta Szlartibartfaszt, miközben átszáguldottak a bolygók tervezõszalonján - A pontos koordinátákra már nem emlékszem, de ha akarjátok, megkereshetem. Talán egy hét alatt meg is van.
- Csak sajnos nekünk nincs egy hetünk, Szlart. - válaszolta Zaphod - Körülbelüli helyet nem tudsz?
- Hmmm... Azt hiszem a Coruscant mellett lesz valahol. A közelében, úgy 90 millió kilóméterre.
- Már ezzel is segítettél, kössz.
- Ugye azért még meglátogattok majd?
- Persze, mindenképp. Feltéve, ha életben leszünk még.
- Tehát most hova megyünk? - kérdezte Tibbo.
- Coruscantra, a Jedi Nagytemplomba. - válaszolta Zaphod, aki úgy látszik felvette a vezetõ szerepét.[/quote]